Allemaal (digi)taal?
- sigridvoorspoels3
- 14 okt 2020
- 1 minuten om te lezen
‘Is digitaal onderwijs de toekomst dankzij Corona, of net niet?’ Deze vraag stelt men in ‘De Morgen’ van 10/10/2020. Toevallig ook de werelddag geestelijke gezondheid… want we zijn en blijven kuddedieren, we hebben de fysieke aanwezigheid van anderen nodig om goed met elkaar te kunnen spreken, dat beaamt ook het artikel.
Ik was blij te lezen dat de human touch een klassieke blijver zal zijn en dat lesgeven en vergaderen via een computer niet méér dan een noodoplossing kunnen zijn in een crisis. Wat op zich een grote luxe is natuurlijk waar we moeten leren mee omgaan.
De foto van de eerste schooldag in Jemen, gepubliceerd in GVA op 10/10/2020, zet dan alles weer mooi in perspectief! Het ziet er heel anders uit dan bij ons. Die kinderen zijn al blij dat ze naar ‘school’ kunnen gaan, ondanks alle waarschuwingslichten die op rood staan! Volgens de VN heerst er momenteel de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Het virus heeft onze grootste kwetsbaarheden blootgelegd. Dat ons lichaam kwetsbaar is in deze geglobaliseerde wereld. Dat we psychologisch fragiel zijn. Dat we ten slotte ook sociaal breekbaar zijn, eens losgekoppeld van onze relationele netwerken.
Binnen datzelfde sociale kader toont dit virus, een ‘alien’ op onze eigen planeet, wat de essentie van taal is: een systeem dat tegelijk een communicatiemiddel en een sociaal bindmiddel is. Dit en nog veel meer heb ik geleerd van het artikel dat geschreven werd door Dominiek Sandra, gewoon hoogleraar taalkunde en psycholinguïstiek aan de Universiteit Antwerpen.

Dag Sigrid
Wat ben ik blij te lezen dat er nog gelijkgestemden zijn die ook de 'human touch' verkiezen boven het online lesgeven en vergaderen. Als noodoplossing is lesgeven via de computer inderdaad een nuttige manier, hoewel dit niet voor alle leerlingen zo is. Tijdens de vorige lockdown, zag ik al na een aantal weken een verschuiving in de aanwezigheid van mijn leerlingen. Sommigen logden niet meer in, dienden hun taken niet in, ze verdwenen gewoon. Het was dan ook fantastisch, hen na maanden terug te zien in de klas. De vraag die men in het artikel stelt, is een terechte en zeer belangrijke vraag. Toch hoop ik dat we ons die binnenkort niet meer moeten stellen. Zoals in het…
Dag Sigrid, Inderdaad een interessant artikel. Op zich is het belangrijk om onderwijs te geven IRL zoals we gewend zijn maar langs de andere kant schept digitaal onderwijs ook heel wat mogelijkheden en, niet te vergeten, kansen. Mensen die minder mobiel zijn of aan de andere kant van de wereld wonen of ziek kunnen op deze digitale manier gemakkelijker mee. Het is zeker goed dat het de bedoeling is om ooit terug "normaal" te kunnen lesgeven maar het is ook goed dat onze maatschappij nu gedwongen werd om deze nieuwe weg te bewandelen. Om met een boutade te eindigen: Never waste a good crisis. Mooie blog trouwens ;) Groetjes, Kat