Internationale week van het werkgeluk
- sigridvoorspoels3
- 8 okt 2020
- 4 minuten om te lezen
Op 24 september was ik aangenaam verrast om te zien hoe modern de vernieuwde onderwijsdoelstellingen zijn. Hoe men een sterke persoonlijkheid wil ontwikkelen en welke 16 sleutelcompetenties daarin belangrijk zijn. Laat nu net de eerste 2 behoren tot mijn missie! Op de eerste plaats staan de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid, gevolgd door het Nederlands. Dat gaf me nog meer zin om op 25 september het slotevent van de ‘Internationale week van het Werkgeluk’ te volgen! En of het een wervelend online event werd…
Iedereen wil toch graag gelukkig zijn? Niet alleen op het werk, ook in je privéleven. Geluk speelt namelijk een fundamentele rol in je zelfontwikkeling en bijgevolg je persoonlijke bijdrage aan het grotere geheel, noem het een betere of gelukkigere wereld of meer welzijn voor iedereen! Zo kwam ik met Tryangle in contact, de organisatie achter dit event.
Het event bracht mensen samen om elkaar nog meer te inspireren rond geluk. Gelijkgezinden die (werk)geluk tot de normaalste zaak van de wereld willen maken. Ik mocht ervaren hoe je op een online leerreis de mensen achter hun PC toch op een actieve manier kan betrekken. Van speeddating tot mederegisseur zijn van het improvisatietheater tot ludieke video’s toe. Ik moest vaak denken aan de persoon die achter de schermen aan het digitale knopje zat… ook van hem/haar zou ik nog zeer veel kunnen leren. Stap per stap Sigrid, zeg ik dan tegen mezelf! Dit met het besef dat het leven één grote leerschool blijft, ongeacht je leeftijd. Plots zie ik een Linked’In connectievraag verschijnen van 1 van mijn speeddaters. Natuurlijk aanvaard ik haar snelle verzoek! Haar energie en actie heeft alvast een positief effect op mezelf.
Ook de 2 keynote speakers waren krachtige inspiratiebronnen. Griet Deca, ‘Gelukspersoonlijkheid in 2019’, kan naar mijn mening naast Oprah Winfrey gezet worden. Hun hart ligt overduidelijk bij hun missie en daar heb ik eindeloze bewondering voor. Ik beschouw beide dames dan ook als sterke persoonlijkheden. Het zijn mooie voorbeelden voor mezelf! Griet toonde een afbeelding van een prachtige gouden kooi met een blauwe vogel in, het deurtje van de kooi stond open. Ze bracht het verhaal van hoe ze enkele jaren geleden als ongelukkig vogeltje kon ontsnappen uit de gouden kooi bij haar vorige werkgever. Ze vertelde hoe ze er geen zuurstof meer kreeg en dat ‘de mensen’ zeiden: ‘je hebt alles waar mensen van dromen, je wilt teveel’! Toch sprong Griet, net zoals ikzelf nog niet zo lang geleden gesprongen ben om een burn-out geen kans te geven, een sprong naar het niet weten ‘wat nu’? Een sprong naar meer geluk! Ik liet me dan ook graag verder inspireren door haar ‘Happiness killers’ en ‘Happiness boosters’. Om mijn betoog niet te lang te maken zou ik zeggen: zorg dat je er bij bent in 2021! Noteer de laatste week van september alvast in je agenda want iedereen is medeverantwoordelijk voor meer universeel geluk, te beginnen bij jezelf! (Inter)actie is het werkwoord. De opnames van dit jaar zijn alvast te bekijken op de event-pagina!
Wat chocolade en geluk met elkaar gemeen hebben, moet ik jullie niet vertellen. Tot je het verhaal van ‘Tony’s Chocolonely’ gehoord hebt! Zij hebben als doel om zoveel mogelijk slaafvrije chocolade op de markt te brengen. Hiervoor wordt de cacao zelf aangekocht bij Afrikaanse boeren. Keynote speaker Ynzo van Zanten legde hun maatschappelijk verantwoorde manier van aanpak uit. Van de kleinste cacaoboon tot de gelukkige cacaoboer en de verbruikers. Hun repen chocolade vertonen ongelijke blokjes. Een wereldbeeld waarom het ene kindje een groter blokje krijgt dan het andere kindje. Een beeld over de ongelijkheid in de wereld. Ik hoop dat jullie, net als ik, liever een stukje chocolade snoepen dat komt uit de handen van ethische handelaars. Het woord ‘chocoladecrimineel’ zal ik blijven onthouden. Ik kijk op naar dit kleine bedrijfje met een grote missie! ‘TONY’S INSPIRES TO ACT’! Ze kunnen dan wel gek zijn van chocolade, ze zijn wel serieus in hun People & Culture verhaal. Om een voorbeeld te geven, zij moedigen geboortes aan. De ouders krijgen een bonus van 1000 euro en noemen hun baby ‘Tony’, dan krijgen ze er nog 1000 euro bovenop 😊. Even terug wat meer serieus? Een ander voorbeeld is dat de werknemers zoveel mogelijk vakantiedagen mochten opnemen zolang het werk maar gedaan was. Daar konden de werknemers zelf echter niet goed mee overweg… daarom spreken ze nu over minimum 28 vakantiedagen in plaats van een ongelimiteerd aantal vakantiedagen.

Be Happy, daar draait het ook om bij ‘Tony’s Chocolonely’ waarin de ethische interactie tussen mensen centraal staat. I like it 😊. Zolang er maar plezier is als leermotor. Dankzij plezier stijgt onze motivatie, ons engagement en ons leren waarin we zowel de positieve als de opbouwende feedback dankbaar, als een geschenk, in ontvangst nemen.
Be Happy, daar draait het wereldwijd om, niet alleen bij Tony’s. Dankjewel om mijn allereerste blog gelezen te hebben. Vooral te onthouden: ‘You are never too small to start a change’. Waarom klinkt alles zoveel mooier in het Engels? Een reden temeer om werk te maken van de derde sleutelcompetentie ‘andere talen’. Zo kan je je maximaal en wereldwijd laten inspireren!
Het event bracht het thema van ‘Geluk’ weer extra tot leven. De internationale verbondenheid maakte het compleet. Hoe meer we er samen over kunnen blijven praten, ervaringen en story’s delen met elkaar, hoe meer we samen tot de best mogelijke oplossingen kunnen komen. Vergeet nooit: ‘al doende leert men’! Laat ons samen blijven bouwen aan een internationale gelukscultuur.

Commenti