Populaire klassieke talen
- sigridvoorspoels3
- 13 okt 2020
- 1 minuten om te lezen
In ‘De Morgen’ van 26/09/2020’ trok dit korte artikel mijn volle aandacht.
De klassieke talen Latijn en/of Grieks doen het blijkbaar weer goed. Men kiest er steeds meer en meer voor. Deze leerlingen staan qua studiementaliteit en interesse heel sterk. Ik ben blij voor hen.
Maar waarom hoort de volgende uitspraak er weer bij te staan ‘Klassieke talen roepen nog altijd een zeker prestige op’?
Ik hoop dat de jongeren deze richting effectief kiezen omwille van de vormende, culturele waarde én omdat het een leuke studierichting is. Het feit dat klassieke talen nog altijd een imago van degelijkheid kent, is mooi meegenomen.
De grootste wijsheid in het artikel werd gelukkig wel in een extra titeltje weergegeven: “Oude talen leiden naar filosofische inzichten en wijsheid, wat ons weerbaarder maakt om crisissen het hoofd te bieden.” Een bewijs dus dat het ‘vak filosofie’ een meerwaarde zou kunnen bieden aan zoveel leerlingen. Laten we weer niet in de val trappen om het enkel beschikbaar te maken voor een select clubje.


Dag Sigrid
Superblij ben ik met dit artikel! Ik heb het toen ook gelezen en heb het meteen doorgestuurd naar onze zoon die zelf 6 jaar lang Latijn-wiskunde heeft gevolgd. Hij hoopt ooit les Latijn en geschiedenis te kunnen geven, al is dat een interesse die weinige leeftijdsgenoten met hem delen. Als je bedenkt dat hij de enige is die iets concreets wil gaan doen met Latijn, van de vier klassen die in het eerste jaar van het middelbaar voor deze (dode) taal kozen, dan zegt dat genoeg! Zelf heb ik geen Latijn gedaan en daar heb ik nog altijd spijt van. Ik probeerde het dan maar in het eerste middelbaar met onze zoon mee te leren, maar na een tijdje…